Procedury funkcjonowania Szkoły Podstawowej nr 1  im. Tadeusz Kościuszki w Szklarskiej Porębie

od 1 września 2021 r.

 

Wewnętrzne procedury w zakresie organizacji  obowiązujące od 1 września 2021 r.

  1. Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na niego obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej.
  2. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nich obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
  3. Uczniowie wchodzą do placówki  wyznaczonymi wejściami : 
  • Uczniowie  klasy I, III, VB, VII A wchodzą wejściem od ulicy 1 Maja;
  • Uczniowie klasy VA, VI, VII B wchodzą do szkoły wejściem głównym ;
  • Uczniowie klasy IV, VIIIA, VIII B wchodzą do szkoły wejściem od amfiteatru,
  • Uczniowie klasy II i oddziału przedszkolnego wchodzą wejściem  w bloku przedszkolnym
  1. Przed wejściem do placówki umieszczono płyny do dezynfekcji rąk wraz z informacją o  dezynfekowaniu rąk przez osoby wchodzące do placówki wraz z niezbędnymi instrukcjami.
  2. W szkole ogranicza się wchodzenie i przebywanie  osób z zewnątrz.  W wyjątkowych sytuacjach opiekunowie odprowadzający dzieci z klasy I i oddziału przedszkolnego  mogą wchodzić do budynku szkoły , zachowując zasady:

a) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,

b) dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,

c) dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,

d) opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: maseczki,  dezynfekcja rąk).

  1. W szkole ogranicza się przebywanie osób z zewnątrz do niezbędnego minimum. Na teren placówki mogą wejść jedynie osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej. Obowiązuje je: stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, zasada zachowania dystansu od innych osób min. 1,5 m oraz tylko w wyznaczonych obszarach.
  2. W szkole zapewniona jest szybka i skuteczna komunikacja nauczycieli z rodzicami/opiekunami prawnymi uczniów z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość. Rodzice są zobowiązani do podania aktualnego numeru telefonu do szybkiego kontaktu.
  3. Rodzice/opiekunowie wyrażają zgodę na pomiar temperatury ciała dziecka przy użyciu termometru bezdotykowego.
  4. Uczniowie z objawami mogącymi wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności) będą odizolowani w odrębnym pomieszczeniu – izolatce z zapewnieniem odległości od innych osób wynoszącym min. 2 m.

10. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych u dziecka nauczyciel powiadamia telefonicznie rodziców/opiekunów prawnych dziecka i zobowiązuje ich do pilnego odebrania dziecka z placówki.

11. Każda klasa będzie korzystała ze stałych, wyznaczonych sal lekcyjnych , w których odbywać się będą zajęcia.

12. Podczas przerw śródlekcyjnych uczniowie będą przebywać w  wyznaczonych miejscach na korytarzu

  • Klasa VIII A i VIII B – II piętro
  • Klasa VII B i IV – I piętro nowa część szkoły
  • Klasa VII A i V B – I piętro stara część szkoły
  • Klasa  VI i V A – parter nowa część szkoły
  • Klasy I- III mają przerwy w zajęciach w innym czasie niż klasy starsze.
  1. 13.  W miarę możliwości  uczniowie będą spędzać przerwy na świeżym powietrzu w wyznaczonych miejscach :
  • Klasy IV, VIII A, VIII B – amfiteatr
  • Klasy  V B, VII A – teren przed wejściem od ul. 1 Maja
  • Klasy V A , VI, VII B   teren  przed wejściem głównym

Uczniowie muszą być odpowiednio ubrani ,żeby spędzać przerwy  na świeżym powietrzu.

14. W salach szkolnych uczniowie nie mają obowiązku zakrywania nosa i ust.

15. Bezwzględnie obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

16. Uczniowie posiadają własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce, lub wyznaczonym miejscu w klasie  – obowiązuje całkowity zakaz wymieniania się przyborami między dziećmi.

17. Uczniowie nie zabierają ze sobą do szkoły/z szkoły żadnych przedmiotów, zabawek itp.

18. Z sal szkolnych, sali gimnastycznych, świetlicy i innych pomieszczeń szkolnych usunięto przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować. Przybory sportowe, zabawki, przedmioty i sprzęty po każdorazowym użyciu są dokładnie dezynfekowane lub wyczyszczone.

19. Zajęcia wychowania fizycznego, w miarę możliwości pogodowych, organizowane będą na świeżym powietrzu. Podczas realizacji tych zajęć ograniczone będą ćwiczenia i gry kontaktowe.

20. Zaleca się organizację wyjść w miejsca otwarte, np. park, las, tereny zielone, z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.

21. Sale lekcyjne, korytarze, świetlica i inne pomieszczenia są wietrzone co najmniej raz na godzinę (przez nauczyciela lub woźną szkolną), w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć oraz w dni wolne od zajęć.

22. W szkole  dla klas IV- VIII działa szatnia. Każda klasa korzysta z szatni zorganizowanych w oddzielnych pomieszczeniach.

23. W bibliotece szkolnej rygorystycznie obowiązują zasady zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii (okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach) oraz nowe zasady korzystania z biblioteki. Przed wejściem do biblioteki umieszczono płyn do dezynfekcji rąk wraz z informacją o obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk przez osoby wchodzące do biblioteki oraz niezbędnymi instrukcjami.

24. Zajęcia świetlicowe organizowane są w miarę możliwości dla grup uczniów z jednego poziomu kształcenia.

25. W szkole uczniowie korzystają wyłącznie z napojów przyniesionych z domów, które przechowują w indywidualnych szafkach lub plecakach.

26. Zebrania grupowe z rodzicami na czas epidemii należy maksymalnie ograniczyć.

27. Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej ograniczają bezpośrednie kontakty z uczniami .

  1. 28.  W sytuacji powrotu do nauki hybrydowej lub zdalnej zajęcia prowadzone będą na platformie  Teams  lub discord.

 

Procedury zachowania higieny, czystości i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni

  1. Nauczyciele przypominają uczniom zasady prawidłowego i częstego mycia rąk.
  2. Nauczyciele oraz pracownicy szkoły dbają o regularne i częste mycie rąk przez uczniów, szczególnie po przyjściu do placówki, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie ze świeżego powietrza.
  3. Prace porządkowe w szkole są codziennie monitorowane ( szczególnie: utrzymanie w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno - higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników itp.).
  4. Regularna dezynfekcja jest zgodna z zaleceniami producenta znajdującymi się na opakowaniach środka do dezynfekcji ze szczególnym przestrzeganiem czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów (tak, aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji).
  5. W pomieszczeniach sanitarno - higienicznych umieszczone są plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.
  6. Nauczyciele i pracownicy szkoły zaopatrzeni są w indywidualne środki ochrony osobistej – jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos/
  7. Podmioty zewnętrzne korzystające z pomieszczeń szkoły zobowiązane są do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń i użytych przyrządów oraz sprzętów należących do szkoły, jak również ich wietrzenia.

 

Procedury dotyczące wydawania posiłków

od 1 września 2021 r.

 

  1. Posiłki (dwudaniowy obiad) są  odbierane i porcjowane  w kuchni szkolnej.
  2. Posiłki wydawane są w jadalni szkolnej. Posiłki wydawane są dla uczniów z jednego poziomu kształcenia wg ustalonego harmonogramu. Uczniowie spożywają obiady siadając w jadalni przy stolikach z rówieśnikami ze swojej klasy.
  3. Po posiłkach systematycznie czyści się lub dezynfekuje blaty stołów i poręcze krzeseł.
  4. Naczynia i sztućce myte są z dodatkiem detergentów i każdorazowo wyparzane.
  5. Przy organizacji żywienia, oprócz warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania zbiorowego żywienia, obowiązują dodatkowo zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników: w miarę możliwości bezpieczna odległość między stanowiskami pracy wynosząca min. 1,5 m, środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
  6. Pracownicy kuchni i stołówki szkolnej zobowiązani są do częstego i dokładnego mycia rąk wodą z mydłem albo dezynfekowania dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
  7. W kuchni szkolnej utrzymywana jest szczególna higiena, częste mycie i dezynfekcja stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń kuchennych.
  8. Uczniowie, którzy chorują na alergie pokarmowe mają zapewnioną dietę dostosowaną do schorzenia.

 

Procedury w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u pracowników

od 1 września 2021 r.

 

  1. Wszyscy pracownicy zostali poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych MEiN oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
  2. Do pracy w szkole przychodzą jedynie osoby zdrowe, bez jakichkolwiek objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy nie mają nałożonego obowiązku kwarantanny lub izolacji domowej.
  3. Pracownicy szkoły mają do dyspozycji środki ochrony osobistej.
  4. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych nie przychodzą do pracy i kontaktują się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej,
  5. Pracownik pozostający na stanowisku pracy, u którego wystąpią niepokojące objawy chorobowe pozostaje natychmiast odsunięty od pracy i odizolowany w osobnym pomieszczeniu, wyposażonym m.in. w środki ochrony i płyn dezynfekujący.
  6. Pracownik pozostający na stanowisku pracy, u którego wystąpią niepokojące objawy infekcji dróg oddechowych kontaktuje się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej’
  7. W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły stosuje się zalecenia państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

 

 

procedury_funkcjonowania_szkoly__od_1_wrzesnia_2021.docx