Procedury funkcjonowania Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusz Kościuszki w Szklarskiej Porębie
od 1 września 2021 r.
Wewnętrzne procedury w zakresie organizacji obowiązujące od 1 września 2021 r.
- Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na niego obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej.
- Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nich obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
- Uczniowie wchodzą do placówki wyznaczonymi wejściami :
- Uczniowie klasy I, III, VB, VII A wchodzą wejściem od ulicy 1 Maja;
- Uczniowie klasy VA, VI, VII B wchodzą do szkoły wejściem głównym ;
- Uczniowie klasy IV, VIIIA, VIII B wchodzą do szkoły wejściem od amfiteatru,
- Uczniowie klasy II i oddziału przedszkolnego wchodzą wejściem w bloku przedszkolnym
- Przed wejściem do placówki umieszczono płyny do dezynfekcji rąk wraz z informacją o dezynfekowaniu rąk przez osoby wchodzące do placówki wraz z niezbędnymi instrukcjami.
- W szkole ogranicza się wchodzenie i przebywanie osób z zewnątrz. W wyjątkowych sytuacjach opiekunowie odprowadzający dzieci z klasy I i oddziału przedszkolnego mogą wchodzić do budynku szkoły , zachowując zasady:
a) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
b) dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
c) dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
d) opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: maseczki, dezynfekcja rąk).
- W szkole ogranicza się przebywanie osób z zewnątrz do niezbędnego minimum. Na teren placówki mogą wejść jedynie osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej. Obowiązuje je: stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, zasada zachowania dystansu od innych osób min. 1,5 m oraz tylko w wyznaczonych obszarach.
- W szkole zapewniona jest szybka i skuteczna komunikacja nauczycieli z rodzicami/opiekunami prawnymi uczniów z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość. Rodzice są zobowiązani do podania aktualnego numeru telefonu do szybkiego kontaktu.
- Rodzice/opiekunowie wyrażają zgodę na pomiar temperatury ciała dziecka przy użyciu termometru bezdotykowego.
- Uczniowie z objawami mogącymi wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności) będą odizolowani w odrębnym pomieszczeniu – izolatce z zapewnieniem odległości od innych osób wynoszącym min. 2 m.
10. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych u dziecka nauczyciel powiadamia telefonicznie rodziców/opiekunów prawnych dziecka i zobowiązuje ich do pilnego odebrania dziecka z placówki.
11. Każda klasa będzie korzystała ze stałych, wyznaczonych sal lekcyjnych , w których odbywać się będą zajęcia.
12. Podczas przerw śródlekcyjnych uczniowie będą przebywać w wyznaczonych miejscach na korytarzu
- Klasa VIII A i VIII B – II piętro
- Klasa VII B i IV – I piętro nowa część szkoły
- Klasa VII A i V B – I piętro stara część szkoły
- Klasa VI i V A – parter nowa część szkoły
- Klasy I- III mają przerwy w zajęciach w innym czasie niż klasy starsze.
- 13. W miarę możliwości uczniowie będą spędzać przerwy na świeżym powietrzu w wyznaczonych miejscach :
- Klasy IV, VIII A, VIII B – amfiteatr
- Klasy V B, VII A – teren przed wejściem od ul. 1 Maja
- Klasy V A , VI, VII B teren przed wejściem głównym
Uczniowie muszą być odpowiednio ubrani ,żeby spędzać przerwy na świeżym powietrzu.
14. W salach szkolnych uczniowie nie mają obowiązku zakrywania nosa i ust.
15. Bezwzględnie obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
16. Uczniowie posiadają własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce, lub wyznaczonym miejscu w klasie – obowiązuje całkowity zakaz wymieniania się przyborami między dziećmi.
17. Uczniowie nie zabierają ze sobą do szkoły/z szkoły żadnych przedmiotów, zabawek itp.
18. Z sal szkolnych, sali gimnastycznych, świetlicy i innych pomieszczeń szkolnych usunięto przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować. Przybory sportowe, zabawki, przedmioty i sprzęty po każdorazowym użyciu są dokładnie dezynfekowane lub wyczyszczone.
19. Zajęcia wychowania fizycznego, w miarę możliwości pogodowych, organizowane będą na świeżym powietrzu. Podczas realizacji tych zajęć ograniczone będą ćwiczenia i gry kontaktowe.
20. Zaleca się organizację wyjść w miejsca otwarte, np. park, las, tereny zielone, z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.
21. Sale lekcyjne, korytarze, świetlica i inne pomieszczenia są wietrzone co najmniej raz na godzinę (przez nauczyciela lub woźną szkolną), w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć oraz w dni wolne od zajęć.
22. W szkole dla klas IV- VIII działa szatnia. Każda klasa korzysta z szatni zorganizowanych w oddzielnych pomieszczeniach.
23. W bibliotece szkolnej rygorystycznie obowiązują zasady zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii (okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach) oraz nowe zasady korzystania z biblioteki. Przed wejściem do biblioteki umieszczono płyn do dezynfekcji rąk wraz z informacją o obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk przez osoby wchodzące do biblioteki oraz niezbędnymi instrukcjami.
24. Zajęcia świetlicowe organizowane są w miarę możliwości dla grup uczniów z jednego poziomu kształcenia.
25. W szkole uczniowie korzystają wyłącznie z napojów przyniesionych z domów, które przechowują w indywidualnych szafkach lub plecakach.
26. Zebrania grupowe z rodzicami na czas epidemii należy maksymalnie ograniczyć.
27. Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej ograniczają bezpośrednie kontakty z uczniami .
- 28. W sytuacji powrotu do nauki hybrydowej lub zdalnej zajęcia prowadzone będą na platformie Teams lub discord.
Procedury zachowania higieny, czystości i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni
- Nauczyciele przypominają uczniom zasady prawidłowego i częstego mycia rąk.
- Nauczyciele oraz pracownicy szkoły dbają o regularne i częste mycie rąk przez uczniów, szczególnie po przyjściu do placówki, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie ze świeżego powietrza.
- Prace porządkowe w szkole są codziennie monitorowane ( szczególnie: utrzymanie w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno - higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników itp.).
- Regularna dezynfekcja jest zgodna z zaleceniami producenta znajdującymi się na opakowaniach środka do dezynfekcji ze szczególnym przestrzeganiem czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów (tak, aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji).
- W pomieszczeniach sanitarno - higienicznych umieszczone są plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.
- Nauczyciele i pracownicy szkoły zaopatrzeni są w indywidualne środki ochrony osobistej – jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos/
- Podmioty zewnętrzne korzystające z pomieszczeń szkoły zobowiązane są do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń i użytych przyrządów oraz sprzętów należących do szkoły, jak również ich wietrzenia.
Procedury dotyczące wydawania posiłków
od 1 września 2021 r.
- Posiłki (dwudaniowy obiad) są odbierane i porcjowane w kuchni szkolnej.
- Posiłki wydawane są w jadalni szkolnej. Posiłki wydawane są dla uczniów z jednego poziomu kształcenia wg ustalonego harmonogramu. Uczniowie spożywają obiady siadając w jadalni przy stolikach z rówieśnikami ze swojej klasy.
- Po posiłkach systematycznie czyści się lub dezynfekuje blaty stołów i poręcze krzeseł.
- Naczynia i sztućce myte są z dodatkiem detergentów i każdorazowo wyparzane.
- Przy organizacji żywienia, oprócz warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania zbiorowego żywienia, obowiązują dodatkowo zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników: w miarę możliwości bezpieczna odległość między stanowiskami pracy wynosząca min. 1,5 m, środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
- Pracownicy kuchni i stołówki szkolnej zobowiązani są do częstego i dokładnego mycia rąk wodą z mydłem albo dezynfekowania dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
- W kuchni szkolnej utrzymywana jest szczególna higiena, częste mycie i dezynfekcja stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń kuchennych.
- Uczniowie, którzy chorują na alergie pokarmowe mają zapewnioną dietę dostosowaną do schorzenia.
Procedury w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u pracowników
od 1 września 2021 r.
- Wszyscy pracownicy zostali poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych MEiN oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
- Do pracy w szkole przychodzą jedynie osoby zdrowe, bez jakichkolwiek objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy nie mają nałożonego obowiązku kwarantanny lub izolacji domowej.
- Pracownicy szkoły mają do dyspozycji środki ochrony osobistej.
- W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych nie przychodzą do pracy i kontaktują się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej,
- Pracownik pozostający na stanowisku pracy, u którego wystąpią niepokojące objawy chorobowe pozostaje natychmiast odsunięty od pracy i odizolowany w osobnym pomieszczeniu, wyposażonym m.in. w środki ochrony i płyn dezynfekujący.
- Pracownik pozostający na stanowisku pracy, u którego wystąpią niepokojące objawy infekcji dróg oddechowych kontaktuje się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej’
- W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły stosuje się zalecenia państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.